nlenfrde

Rechters hebben het net zo druk als wij, dus ze gaan de honderden pagina’s niet lezen (positieve uitzonderingen daargelaten). Dus maak het ze makkelijk, leg twee lijstjes bovenop de producties: eerst een droge lijst van alleen de naam van de productie, zodat die lijst op één, hooguit twee pagina’s past, en doe daarna een samenvatting per productie van drie regels, oftewel wat je duidelijk wilt maken met die productie aan een gehaast persoon. Je moet het kunnen voorlezen aan iemand binnen één of twee minuten, meer tijd krijg je niet.

Denk eraan dat bij een hoger beroep alle stukken minstens een week van te voren ingediend moeten worden, maar als je er te laat achter komt, stuur het dan toch wel in. Het zal geweigerd worden, maar stiekem is het dan wel gelezen.

Let erop bij het indienen van de stukken dat de rechtbank liever lui dan moe is. Daarom moet je het pak papier inleveren bij de rechtbank, een ontvangstbevestiging die je al gemaakt hebt laten tekenen, en alles wat je op papier hebt ingeleverd, ook via e-mail naar alle partijen sturen, maar zeker ook naar het e-mail adres van de rechtbank. De e-mailadressen kan je hier vinden, klik op 'alle contactgegevens' en dan aan de rechterkant op 'Afdeling Civiel recht /kanton'.

Dit levert voor bijvoorbeeld Overijssel deze e-mail adressen op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Via: https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Paginas/default.aspx

Bel vervolgens regelmatig of er al een datum gepland is, en waarom het langer duurt dan gehoopt.

De programma’s pdfcreator, libreoffice en pdfsam zijn erg handig om producties te maken en te bundelen.