Naar aanleiding van de mail die wij op 25 juli 2019 van onze minister Sander Dekker hebben mogen ontvangen, hebben wij op 20 augustus 2019 onze reactie terug gemaild. In de cc hebben wij opgenomen: de gehele Tweede Kamer, de griffie van de Eerste Kamer, ons gehele persbestand, en uiteraard de heer Levenkamp, Anna van Beuningen (beiden de ambtenaren die zich met complexe scheidingen zouden moeten bezig houden), de heer Rouvoet en Mr Cees van Leuven, voorzitter van het expertteam complexe Scheidingen


Goedemorgen mijnheer Dekker,

Fris teruggekomen van mijn vakantie zie ik mij genoodzaakt te reageren op uw mail, d.d. 25 juli 2019. Nu is deze mail natuurlijk niet door u zelf geschreven, maar door uw topambtenaren bij het Ministerie JenV. Echter, u heeft de mail wel ondertekend en wij vallen u wel vaker ‘lastig’ ter bewustwording, dus dat u zich niet herkent in de door ons geschreven noodkreten is verbazingwekkend. Ik meen er zelfs de hand van de heer Levenkamp in te herkennen. Een ambtenaar die er trots op is al 27 jaar op uw departement mee te draaien en al in 2004 met zijn gezicht in de camera beloofde effectief te gaan optreden tegen ouderverstoting.

Vervolgens wordt het alleen maar erger. Het is dat het ingekochte rapportje Het verdeelde kind uit 2002, wat ouderverstoting voor de overheid legaliseerde en ons echt tot het grote verdienmodel maakte, 11 november 2017 onderuit is gehaald, anders waren we nog steeds kansloos gebleken. Dat er een platform zoals Herken Ouderverstoting überhaupt moet bestaan geeft te denken. Eerlijk gezegd had ik ook niet gedacht zo groot te worden en ‘succesvol’ te zijn. U ziet, ik zet succesvol maar tussen haakjes, want het stemt mij uiterst verdrietig en met vlagen ben ik moedeloos. Elke keer weer heb ik hoop. Maar elke keer weer word ik zwaar teleurgesteld. Of het nu de gang van zaken rondom de podium winnaars bij de Divorce Challenge is, het feit dat er een platform is onder leiding van de heer Rouvoet, de spelletjes die met ons individueel worden gespeeld, maar vooral alle pogingen om, hoe dan ook, ons nog steeds als het verdienmodel te blijven handhaven/zien.

Natuurlijk hebben wij het uitvoeringsprogramma tot ons genomen. Grote woorden op papier. Grote woorden in de media. Een media die braaf knikt en niet kritisch door vraagt. Daarvoor zijn de belangen te groot, maar ondertussen verliezen 2(!) kinderen per uur(!) het contact met een uitwonende ouder, wiens ouderschap voor de scheiding niet ter discussie stond en hult de omgeving zich in een zwijgen. Kijken instanties weg en vindt de maatschappij het heel normaal dat kinderen ouders afwijzen, omdat er geen klik is, omdat deze ouders vals zijn beschuldigd, omdat die stem van het kind het volgende hobby projectje is van de zogenaamde professionals. Wij kunnen niets anders dan de ouders waarschuwen: Uitvoeringsrapport scheiden zonder schade

De motie van Lisa Westerveld is duidelijk; een onafhankelijke commissie en dit keer wel gebruik maken van ervaringsdeskundigheid. Onze hand is keer op keer afgeslagen, simpel weg omdat onze boodschap niet uitkomt. Ook nu weer worden platform leden opgedrongen en moet het malafide WODC rapport meegenomen worden. Op de doelstellingen is niets af te dingen. Op naar wie er geluisterd zou moeten worden dus wel. Het is te hopen dat de heer van Leuven daadwerkelijk de ruimte krijgt zijn expertteam aan te vullen met professionals die wél aan de juiste kant van de streep staan en dat er nu eindelijk werk wordt gemaakt van passende oplossingen; een kwestie van willen en doen…

Uw laatste alinea ervaar ik als stuitend. Ook u hoort beter te weten. De komende periode ervaren wij als erop of eronder. Daarbij gaan wij niet langs de zijlijn roepen. Wij hebben niet voor niets actief geschreven aan de motie. Het moet nu afgelopen zijn met de handelingsverlegenheid en bewuste handelingsonbekwaamheid. De goede professionals horen nu hun podium te krijgen en te worden gesteund. Zij verdienen het om erkenning en alle ruimte te krijgen om hun werk goed te doen!

Ik eindig de mail met goed nieuws. Blijkbaar is het voor uw departement, uw platform erg belangrijk in gesprek te gaan met een entiteit. Daarmee hebt u uzelf in de voet geschoten, want door de oprichting van onze stichting Écht scheiden zonder schade, kunnen we nog meer gaan betekenen voor al die ouders en kinderen die van elkaar gescheiden worden, gewoon omdat het kan. Omdat er zoveel banen mee gemoeid zijn. Omdat men zich liever verschuilt achter hulpeloosheid, dan krachtig door te pakken en pathogeen ouderschap een halt toe te roepen.

Wij blijven in contact, zullen u met regelmaat informeren, opdat ook u nooit meer kunt roepen dat u zich niet herkent is onze noodkreten.

Hoogachtend,

Annemarie van Mackelenbergh
Voorzitter 

Stichting Écht Scheiden Zonder Schade

E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
T: +31 6 37169408 
W: www.herkenouderverstoting.nl