nlenfrde

Van: Marieke van Woerkom
Onderwerp: Antw.: Brandbrief beroepsverenigingen m.b.t. 'ouderverstoting'
Datum: 16 september 2019 om 22:17:19 CEST
Aan: Marlies Post

Geachte mevrouw Post,

Ik vraag me serieus af of u de brandbrief überhaupt goed gelezen  heeft, want als dit het geval was geweest had u zich de onderstaande loze reactie kunnen besparen.

Zoals aangegeven in de brief is de reactie van het NIP en dus ook van de NVO voor ouders betrokken bij een complexe scheiding onacceptabel. Wij vragen u specifiek om een onderbouwde reactie op de enorm grote zorgvraag vanuit de maatschappij omtrent het fenomeen ‘ouderverstoting’. Deze vakinhoudelijke kennis heeft het NVO en het NIP in huis. Het was logischer geweest als u onze vraagstelling uitgezet had onder uw leden, omdat van hen specifiek het antwoord moet gaan komen.

In de overheid hebben wij na 40 jaar! geen vertrouwen meer. Voor meer achtergrondinformatie: Bereikt tot nu toe

En zoals eerder aangegeven bezit het platform Scheiden zonder Schade niet de kennis om pathogeen ouderschap aan te gaan pakken. We hebben specifiek hulp nodig van professionals met kennis van de familiesystemen, psychopathologie en complex trauma.

Waar kunnen wij wanhopige ouders naar doorverwijzen voor mentale hulp bij een complexe scheiding? Zonder hulp draaien mensen binnen het huidige systeem volledig door, wegens volledig gebrek aan begrip voor de situatie die ontstaat bij een complexe scheiding. De precieze toedracht van het familiedrama in Dordrecht is nog niet bekend, maar de kans is groot dat ook hier een wanhopige vader, die totaal geen uitweg meer zag uit een hopeloze situatie, volledig is doorgedraaid. Met dank aan het huidige, bewust handelingsonbekwame systeem! Hoeveel meer drama’s moeten er nog plaatsvinden, voordat er daadwerkelijk actie ondernomen wordt vanuit de mentale hulpverlening?

Bij u ligt de sleutel. U bent ethisch verplicht deze om te draaien en het slot te openen. U zult daarna de rechtspraak moeten wijzen op de noodzaak van een degelijke diagnose, voordat er een vonnis wordt samengesteld. Het is te triest voor worden, en principe medewerking aan kindermishandeling, dat er nu gevonnist wordt op basis van de onderbuikgevoelens van de Raad voor Kinderbescherming, Veilig Thuis en Jeugdzorg. Dezelfde onbetrouwbare instanties die ruim vertegenwoordigd worden binnen het platform Scheiden zonder Schade….

Wij geven u en uw collega’s van het NIP en BPSW een herkansing en vragen u nogmaals om een onderbouwde reactie  op onze brief van 6 september jl. Zodat wij aan de voorkant preventief te werk kunnen gaan en ‘ouderverstoting’ voorkomen kan worden. Daarnaast is er hulp nodig aan de achterkant; bij al die kinderen die nu heen en weer moeten pendelen tussen een mentaal gezonde en een mentaal zieke ouder. Deze kinderen worden verscheurd door een loyaliteitsconflict en begrijpen niet wat er aan de hand is. Deze kinderen hebben hulp nodig, UW hulp, daar hebben zij recht op.

Wij zien uw reactie en die van uw collega’s met belangstelling tegemoet,

Met vriendelijke groet,

Marieke van Woerkom
Secretaris
Stichting Écht Scheiden Zonder Schade


Van: Marlies Post
Verzonden: 16 sep. 2019, om 17:58
Aan: Marieke van Woerkom 
Onderwerp: RE: Brandbrief beroepsverenigingen m.b.t. 'ouderverstoting'

Geachte mevrouw van Woerkom,

Van mijn collega, mevrouw drs. A, Haringsma van het NIP, heb ik begrepen dat zij u telefonisch te woord heeft gestaan. Graag verwijzen wij als NVO naar hetgeen zij u heeft verteld. Als beroepsverenigingen volgen wij hierin dezelfde lijn, waarvan de beroepscode ( in geval van de (ortho)pedagogen de NVO-beroepscode), door de beroepsgroep geautoriseerde richtlijnen die betrekking hebben op complexe scheiding en hetgeen wordt ontwikkeld in het kader van het  programma Scheiden zonder Schade deel uit maken. 

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd,

Met vriendelijke groet

Marlies Post
Directeur 
Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen


Van: Marieke van Woerkom
Verzonden: vrijdag 13 september 2019 15:37
Aan: Magteld Beun <Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.>; Jan Willem Bruins <Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.>; Marlies Post <Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.>; Ellen de Vries <Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.>; Monique Rook <Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.>; Anneke Haringsma <Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.>; Hans de Veen <Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.>; Jim Bijlstra <Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.>; Jan Laurier <Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.>
CC: Kirsten van den Hul PvdA <Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.>; Lisa Westerveld GL <Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.>; Vera Bergkamp <Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.>; Rene Peters CDA <Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.>; H. Hijink SP <Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.>; Judith Tielen <Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.>; Joel Voordewind <Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.>; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Onderwerp: Re: Brandbrief beroepsverenigingen m.b.t. 'ouderverstoting'

Geachte dames en heren,

De Stichting Echt Scheiden zonder Schade ontvangt graag een reactie op de onderstaande mail. 

Wij willen onze achterban graag op de hoogte brengen wat de beroepsverenigingen gaan doen om de enorme zorgvraag rond de complexe scheiding aan te pakken.

Wij horen heel graag van u.

Met vriendelijke groet,

Marieke van Woerkom
Secretaris
Stichting Écht Scheiden Zonder Schade


Van: Marieke van Woerkom
Verzonden: 6 sep. 2019, om 12:40
Aan: Magteld Beun 
Onderwerp: Brandbrief beroepsverenigingen m.b.t. 'ouderverstoting'

Geachte dames en heren,

Ik zend u bijgevoegd schrijven namens het bestuur van de Stichting Echt Scheiden zonder Schade.  

Ik verwijs u naar de inhoud hiervan.

Met vriendelijke groet,

Marieke van Woerkom
Secretaris